Toko Fuze Roadshow 4: Tom on Tour

Als ik, Tom, samen met mijn dochter, de Bloklandstraat in fiets, wijs ik haar op een open plek, een half gesloopt bouwblok. Een rommelig stukje stad. We kijken feitelijk tegen de achterkant van een huizenrij aan, wat voelt alsof je zo de ingewanden van een woonblok in kijkt.

Samen fietsen we wat af, zo kriskras door Rotterdam. Voor ons plezier, maar zo nu en dan vestig ik haar aandacht bewust ook op de rafelranden, dat wat nooit afgemaakt, gebombeerd, gestript, of door de jaren heen in verval is geraakt.

Inmiddels is het een tweede natuur geworden dit soort plekken te spotten, want ze bieden ook zakelijk gezien kansen. Kansen voor, om met de woorden van Remco te spreken, “het herstellen van het stedelijk weefsel”. Remco, zelfstandig projectontwikkelaar onder de naam CasaA, is ook zo’n fietsende spotter met eenzelfde visie en drive om dit soort plekken in onze mooie stad “aan te helen en te herstellen”.


Van de Bloklandstraat hebben we daarom een gezamenlijke onderneming gemaakt. Een project dat we van scratch samen hebben opgezet. Remco: “Met Toko Fuze is het lekker schakelen. Ze snappen wat ik wil en zijn toch zo eigenwijs dat ze vervolgens zelf iets eigens met karakter ontwerpen. We richten ons beiden op Rotterdam, op duurzaam en maatschappelijk verantwoord.”

Voor dit project zien we een nieuw blok woningen voor ons, dat het bouwblok gesloten en af maakt, met een mix van appartementen, eengezinswoningen en een maatschappelijke buurtfunctie, met groendaken en het liefst ook een groene straat, waarbij auto’s uit de straat zijn verdwenen en de straat weer van de bewoners is. Die visie hebben we samen omgezet naar schetsen en een ontwerp. Vervolgens hebben we een projectplan geschreven, met daarin bijvoorbeeld ook duurzaamheidsparagrafen.

 

Inmiddels hebben we een positieve reactie ontvangen van zowel de gemeente als de wijkraad en zijn gesprekken met andere stakeholders gepland. We zijn blij met de voortgang, want die is niet vanzelfsprekend. Iedereen lijkt momenteel te willen bouwen in Rotterdam en er is maar beperkte capaciteit bij het ambtenarenapparaat om dit te realiseren.

Voor Remco voelt dit als ‘part of life’ van een projectontwikkelaar. “De ene keer heb je een boze buurman die twee advocaten op je afstuurt, de andere keer blijkt er opeens een vliegtuigbom te liggen. Bij de meeste projecten is er wel iets waardoor het langer duurt dan je van te voren denkt.

Een goede reden om meerdere ijzers in het vuur te hebben hangen samen. Remco: “Wat daarbij goed uitkomt is dat we beiden van een goed glaasje wijn houden. Als we een nieuwe kans spotten, organiseren we een brainstormsessie. Dan doen we dat om zes uur op een of andere locatie met een goed glaasje wijn. Dat helpt ons om goed uit te kristalliseren van wat er kan op een bepaalde plek, even out of the box. Wat zou passen en waar is behoefte aan in de wijk en hoe kunnen we vanuit onze kernwaarden bijzondere typologien en hybride programma toevoegen? Nu ik er zo over nadenk: eigenlijk bij alle projecten samen doen we dat wel zo.”

Next
Next

Toko Fuze Roadshow 3: Pieter op Pad